Kako narediti odlično domače testo za pico v treh korakih!
Preden predstavimo trike kako narediti odlično testo za vašo domačo pico, se obrnimo na vprašanje kaj sploh je dobro pripravljeno testo. Po naši definiciji mora imeti hrustljavo in trdno zunanjost, a mehko in puhasto notranjost.
Sestavine (Za 4 ljudi)
- 400g moke
- 20g svežega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 3 dl mlačne vode
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlička soli
Postopek:
- Zmešajte skupaj vodo, kvas in sladkor, nato maso pustite sedeti 5 minut oz. dokler ne postane masa mehurčkasta. Pomembno je, da uporabljate toplo vodo, idealno bi bilo okoli 40 stopinj Celzija.
- Ko je vaša masa spenjena, dodate še kanček olivnega olja, moko in sol. Vse skupaj temeljito premešamo, da se sestavine spojijo in nastane gladka kroglica, kateri dodajte moko, če se preveč lepi.
- Ko testo postane elastično, gladko in ne preveč lepljivo, ga začnite oblikovati v želeno obliko.
Dodatni nasveti:
Eksperimentiranje s tekočinami
Pri kreiranju testa, moramo dodati malo več tekočine kot ponavadi – tukaj gre za eksperimentiranje. Lahko poskusimo dodati mleko, za bolj belo barvo in mehkejšo teksturo testa. Po drugi strani lahko maso tudi poškropimo z olivnim oljem, ki ji daje krhkost, edinstven okus in pomaga pri ohranjevanju svežine pice.
Oblikovanje in gnetenje testa
Narejeno testo gnetemo vsaj 20 min, da bo testo postalo bolj elastično, kar je tudi naš cilj. A kako ga oblikovati je pogosto vprašanje? Po tem, ko testo razvaljate, začnite oblikovati skorjo ob robovih. Če pri oblikovanju naredite luknje, jih lahko samo pripnete skupaj z vašim palcem in kazalcem – uporabite enak prijem, kot pri zapenjanju gumba na srajci. Ne pozabite posuti moko na vašo delovno površino, da se testo ne bo prijemalo.
Potrpežljivost je nujna
Po dodajanju sladkorja in kvasa v maso za testo, ne pozabite počakati nekaj minut, da se sestavini absorbirata brez mešanja. Če vam zaradi prevelike količine moke testo ne uspeva, kot ste si želeli, dodajte nekaj čajnih žličk vode v maso in gnetite naprej.
Ste pripravljeni narediti pravo domačo pico? Preglejte še naš prispevek o petih skrivnostih najboljše domače pice, ki vam bo zagotovo olajšal vašo peko tukaj.